sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Petikko: Nimensä veroinen Paikka

Kiireisen ja sateisen viikonlopun iltalenkiksi sain vinkin lähteä kuntoilemaan Petikon maastoon. Kesällä olin käynyt alueella iltarasteilla ja todennut paikan hyväksi suunnistusmaastoksi. Vesisateesta johtuen uskoin, että kävely nastarit jalassa latupohjia pitkin on mahdollista. Petikossa olen käynyt kerran hiihtämässä noin 30 vuotta sitten ja kerran muuten kuin suunnistaen lenkkeilemässä, joten ei voi sanoa, että paikka olisi ollut tuttu.
Opaste Tiilitieltä. Nimi lupaa paljon ...


Pysäköintialue on yllättävän vaikea löytää. Sinne pääsee Petikontien pohjoispuolelta Tiilitieltä, josta löytyy ensimmäinen ja ainoa opaste. Tänään tullessani parkkipaikalle auringon laskiessa, yllätyin kuinka paljon alueella oli autoja. Pian paljastuikin syy, siellä oli loistokuntoinen tykkilumilatu. Kuulin, että sen pituus on n. 1.6 km ja sitä hiihdetään edestakaisin, joten 3.2 km tulee lenkille pituudeksi.
Petikossa oli tykkilumilatu loistavassa kunnossa.
Hiihtäjiä oli paljon.


Tänään (29.1.2017) ei ollut suksia mukana vaan tarkoitus oli kävellä 5 km latupohjaa pitkin. Se olikin leveä ja hyvin valaistu, mutta mikä yllättävintä tänään, joka paikassa oli luonnon jää- tai lumikerros. Tämä tarkoittaa, että radalla voi hiihtää, kun saadaan muutama sentti lunta lisää. Radalla on korkeuseroja aivan riittävästi, joten radan kierto kävi hyvästä kuntoilusta. Suksilla laskut voivat olla melko vauhdikkaita.
Petikon 5 km radan varrella on laavu ja nuotiopaikka. Mukava nähdä se käytössä.

Kuntolaitteet eivät juuri tänään olleet saaneet kyytiä
Petikko osoittautui näin nopeastikin ulkoillen upeaksi liikuntapuistoksi. Sinne on ehdottomasti tultava uudelleen kevään tai kesän aikaan ja tutustua hiukan radan ulkopuoliseen alueeseen. Erityisesti voisi kokeilla Petikko-Keimola lenkkiä ja käydä tutustumassa Keimolan Isosuohon. Vaihtoehtoisesti alueelta on merkitty ura myös Lahnuksessa olevan Serenan maastoon. Alueella on myös koirakoulutusalue ja lennokkien lennättämiseen varattu alue. Varmasti lapsiperheille paljon mielenkiintoista nähtävää ja helppo saada lapset liikkeelle. Vinkin antaja käy alueella usein kesällä sienestämässä, ja tavallisesti palaa kotiin runsaan saaliin kera, mutta suomalaisen perinteen mukaan sienipaikkavinkit eivät kuulu kontrahtiin.
Kaurispolku. Sorkkia ei kastella purossa. Eräs hiihtäjä kertoi  lähes törmänneensä kauriiseen
Tänään (30.1. 2017) hiihdin tykkilumiladun kolmesti. Yhden kierroksen pituus on n. 3,2 km, eli mukavan pituinen lenkki. Rata on profiililtaan suuripiirteinen, ja koko ajan polveilevaa, ja korkeuseroakin on yllättävän paljon. Rata on leveä ja molemmilla hiihtotavoilla on mahdollista edetä toisiaan häiritsemättä. Ehdottomasti tykkilumilatujen eliittiä, olipa mukava tutustua Petikon Luontovirkistysalueeseen.
Reitin päänousu ja takasin mennessä mukava, vauhdikas lasku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti