lauantai 14. tammikuuta 2017

Rajamäen Ladut: Pohjoisen hiihtopuitteet lähelläsi

Jälleen on saatu lunta Etelä-Suomeen. Sitä ei satanut paljoa, mutta on taas yksi paikka, joka erottuu ympäristöstä, se on Rajamäki. Siellä on loistavat Kiljavan ladut latuverkosto. Kartta 
Nyt suuntasin sinne hiihtämään  (14.1.). Tällä kertaa pysäköin Sääksjärven P-alueelle, missä on myös keinolumitettu latu. Muita hyviä P-paikkoja ovat Rajamäen Kehityksen Hiihtomaja ja Liikuntapuiston parkki aivan Kiljavan tien varressa.
Kiljavannummella. Tässä noustaan Sääksen parkkipaikalta kohti Kiljavaopistoa. Pitkä hivuttava  nousu. Nyt osa keinolumetettua reittiä.

Alkukauden lenkiksi valikoitui 13 km luistellen Sääksjärvi-Kehityksen maja -Käpylännummi- ja paluu aina Kiljavan opistolle asti. Radat oli pohjustettu kunnon latukoneella, ja olivat luisteluun erinomaisessa kunnossa. Perinteistä pääsi hiihtämään Sääksjärven ympäristössä.

Käpylännummen reitin (oranssi) suora oli hyvin tampattu. 
Rajamäki on hiihtäjän unelmapaikka. Alueella on useita hyvin merkittyjä reittejä ja mikään ei estä yhdistää eri reittejä ja tehdä omanlainen lenkki. Lisäksi suosituimmat reitit ovat valaistu, joten siellä voi iltoisinkin tehdä pitkiä lenkkejä. Leveiden urien ladut kunnostetaan isolla Paanalla säännöllisesti niin luistelu- kuin perinteiseen hiihtoon. Mikä tärkeintä paikka on usein hyvin talvinen. Esimerkiksi Käpylän- ja Kiljvannummella huomaa, kuinka erilaista lumi on  verrattuna alempana liikuntapuiston läheisyydessä tai Rajamäen kehityksen majan tuntumassa. Nummella lumi on kuivempaa ja pulverimaisempaa, se tarkoittaa erilaista luistoa. Erityisen haastavaa se voi olla 'nollakelillä' perinteistä hiihdettäessä. Alhaalla suksi toimii ja ylhäällä jäätyy tai päinvastoin ylhäällä suksi toimii loistavasti, mutta alhaalla pitoa ei ole nimeksikään. Ladut ovat suuripiirteisiä ja korkeuseroa ei ole paljoa. Kuitenkin täällä on pitkiä jopa kilometrin pituisia nousuja, jotka nostavat hyvin sykettä hiihdettäessä. Laskut ovat helppoja, joten maasto sopii kaikille. Latujen varrella on kaksi laavua, joissa voi huilata  eväitä syöden ja monesti viikonvaihteessa siellä onkin tulet jo valmiina.

Lyhyt luonnehdinta merkityistä reiteistä:
Matku (valkoinen täppä) on ehdottomasti helpoin lenkki, mutta ei tylsä. Lähtee Rajamäen kehityksen majalta
Käpylän nummi (oranssi) kohtuullisen heppo, mutta reitillä on pitkät piilonousut, jotka kuormittavat erityisesti luisteluhiihtäessä. Kulkee maaston sisällä mutta parhaiten sinne pääsee Liikuntapuiston P-paikalta.
Kiljavannummen (musta täppä) latu on helppo, sisältäen muutaman pitkän nousun. Haukilammelle lasku on vauhdikas. Lähteä voi monesta paikkaa esim. Kehityksen maja, Sääksi, Kiljavaopiston tai Kiljavan Sairaalan P-paikalta.
Märkiö (vihreä täppä) on reiteistä vaativin, mutta  maisema palkitsee, erityisesti sen Märkiö-Kakari kannas. Märkiöreitillä on pitkä hivuttava nousu harjulle, josta lasketaan alas koko alueen vauhdikkainta vauhtia. Reitillä voi joku jopa hiihtää väärään suuntaan, johtuen vanhasta tottumuksesta. Viimeinen kymmenen vuotta latua on kierretty kuitenkin myötäpäivään. Lähtö joko Kehityksen majalta tai Märkiön P-paikalta Hankotien (tie 25) varrelta.

Nyt oli Kiljavannumella käytetty keinolunta. Upeaa maastoa.


Rajamäki kuuluu ehdottomasti eteläisen Suomen parhaisiin kuntohiihtoalueisiin. Se soveltuu kaikille ja kaikenikäisille. Lapsiperheet voivat hiihtää Kehityksen majan läheisyydessä olevalle laavulle, jonne on matkaa kilometrin verran. Hyväkuntoiset ladut kulkevat hoidetussa, kauniissa kangasmetsässä ja ainutaatuisessa harjumaisemassa. Voiko hiihtäjä enempää toivoa.

Rajamäen Kehityksen majan vieressä on jo viehättävä suo (25.2. 2017)

Matkunreitillä saa myös ihailla suomaisemaa (25.2. 2017)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti