lauantai 7. tammikuuta 2017

Herunen-Märkiö-Herunen: Korjautuneet haavat

Nyt toisen kerran järjestettiin Herunen-Märkiön Laavu-Herunen 'Nordic Walking nightmare' tapahtuma, joten päivän (7.1.2016) lenkkiä ei  tarvinnut itse valita. Reitin pituus on noin 8 km suuntaansa, joten kokonaispituudeksi tulee 16 km, joka on kokeneellekin kuntoilijalle hyvä matka. Tänään nimensä mukaisesti haasteen tapahtumaan antoi juuri satanut ja paraikaa satava lumi.
Herusen Kioski lähtöpisteenä. Tästä voi lähteä moneen kohteeseen

Suoraviivainen reitti


Märkiön Laavu. Tulet, makkaran paistoa ja kääntöpiste.
Reitti kulkee ns. Rajamäen latupohjaverkostolla. Hyväalustainen, erittäin suuripiirteinen reitti on helppo kävellä ja myös helppo hiihtää. Reitillä on kaksi haastavaa nousua/laskua: toinen pian lähdön jälkeen entisen soranottokuopan reuna ja toinen Hankotien alituksen läheisyydessä olevan harjun lasku. Muuten reitti kulkee korkealla Lohjan soraharjun selällä ilman merkittäviä korkeuseroja. Suuripiirteisyydestä johtuen nyt ehtii ihailla eri ikäisiä mäntymetsiä. Myös jääkauden jälki näkyy maastossa monessa paikassa: on kauniita matalia samansuuntaisia sora/kivi kumpareita, eri kokoisia suppia ja eri korkuisia harjanteita. Ratapohjaa raivatessa kiviä on jouduttu siirtämään radan sivuun, joita nyt ohikävellessä näitä soraharjun siloisia, pyöreitä ja monen värisiä kiviä voi ihailla.
Hankotien eteläpuolella reitti kulkee pääasiassa vanhalla Hanko-tiepohjalla aivan nykyisen 25-tien rinnalla. Kuulostaa tylsältä, mutta rata kulkee suojellun Matkunsuon reunaa, jossa on paljon tarkkailtavaa kävellessä tai hiihtäessä.
Retkeillessä nuotio ja tulet antavat mukavan tauon ja mahdollisuuden nauttia eväistä. Tällä kertaa tapahtumaan liittyen tulet olivat jo odottamassa vaeltajia Märkiön Laavulla. Omia puita ei tarvitse välttämättä kantaa, sillä sinne on kunnan toimesta toimitettu hyvää polttopuuta, vain tulukset matkaan. Päivän lenkkiin kuului vielä paluu Herusen kioskille vastakkaiseen suuntaan. Maisema avautui taas uudesta näkökulmasta.
Eri ikäistä, hyvin hoidettua mäntymetsää on mukava katsella

Entinen soranottoalue kasvaa jo vauhdilla uutta mäntymetsää

Vanha Hankotien pohja on nyt ulkoilijoiden käytössä. Luonto on jo lähellä
Herunen-Märkiö on suoraviivainen lenkki, kohtuullisesti opastettu. Muutamissa kohdin saa olla tarkkana, jotta pysyy oikealla uralla.Reitin ominaispiirteenä ovat kauniit mäntykangasmetsät, jotka eivät ole täällä Etelä-Suomessa aivan tavanomaisia. Maastossa liikkuessa saa jo tuulahduksen pohjoisempien ja itäisempien kangasmetsien lumosta. Itse vertailen usein näitä alueita Sallan alueeseen. Ehdottamasti kokeilemisen arvoinen rupeama.

1 kommentti:

  1. Totta! Mukana olleena erituisesti männyn tummatuli ja harmaiden pyöreiden kivien huuruinen pinta viehättivät. Vältän vertailemasta metsiä ja maisemia: kauneutta on kaikkialla niin Suomen tiheimmässä pajupuskassa kuin aakealla suolla tai kivisellä tunturirinteellä. Leveä polku sopi ison porukan sosiaalisillekin tarpeille!

    VastaaPoista