sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Tuusulanjärven Jää: Ateneumistakin tuttu maisema

Tänään (12.2.2017) lenkki suuntasi tuttuakin tutummalle Tuusulanjärvelle. Suotuista talvi on vahvistanut jään jopa isoja koneita kantavaksi ja hyväkuntoiseksi, joten lähdin suurin odotuksin liikkeelle. Keski-Uudellamaalla on pitkä perinne aurata luistelu-ura jäälle. Mutta sitä ennen jo 70-luvulta muistan, että Tuusulanjärven laturetki kulki hienosti jäällä tehdyillä ladulla ennen luisteluhiihtoaikaa. Hyrylän Varuskunnasta lähtö, kiertäen Keravan Kisa-Veikkojen majan kautta Järvenpään Ristinummelle, josta Teriojan kohdalta laskeuduttiin jäälle. Pitkä reitti poikkesi Järvenpään hiihtoseuran majalle Puolmatkaan ja sieltä peltojen kautta Vanhankylänniemeen ja takaisin järvelle. Saattoipa reitti poiketa vieläpä Rusutjärvelle Keravan Kesärinteelle asti. Vähälumisina useana talvena niin Tuusulan kunta kuin Järvenpään kaupunki ovat  luistelu-uran lisäksi pengertäneet niin perinteistä kuin luisteluhiihtoa varten ladut ja urat. Nyt näytti olevan vain luistelu-ura kunnostettu, mutta hiihtämään pääsi muualla jäällä ja hiihtäjiä olikin runsaasti liikkeellä.
Sarvikallion ohitus ei jätä kylmäksi
Tuusulanjärven luistelu-ura ahkerassa käytössä. Kohti Krapia.



Tuusulanjärven selällä yhdysosuudella  jää oli parhaimmillaan

Kauniina sunnuntaipäivinä jäällä on sankoin joukoin liikkujia, kuka kävellen,kuka hiihtäen, luistellen, potkukelkalla, mutta kaikki nauttivat ainutlaatuisista puitteista. Niin oli tänäänkin liikkeellä satoja ulkoilijoita. Itse valitsin alleni retkiluistimet ja lähtöpaikaksi Tuusulan Kirkkotien venesataman. Rata oli Tuusulan päässä n. 4 m levyinen mutta yhdysreitti ja Järvenpäässä oli noin 8 m leveä väylä, joten oli helppo löytää sopiva ura. Tänään luistelua haitasi runsaat railot ja lukuisat epätasaisuudet. Jäätä oli luettava koko ajan ja siitä huolimatta luistin ajautui railoon ja vei tasapainon. Railojen vuoksi vauhtia ei uskaltanut nostaa kovaksi monessakaan kohdin mutta liukkaalla ja puhtaalla jäällä oli muuten mukava luistella. Parhaimmillaan jää oli Tuusulan ja Järvenpään lenkkien yhdysosalla. Onnelan kohdalla oli tehty myös lyhempi kierros perheen pienemmille sopivaksi. Mikä mukavinta, Rantatien varrella ja Järvenpäässä on useita paikkoja, jossa voi käydä ulkoilun lomassa nauttimassa kahvion antimia.

Reitille tulee pituutta 16.5 km


Taistelukoulun rakennuksia. Etualan pyöreässä rakennuksessa on sauna, jossa joskus on tullut saunottua. Kookkaan saunan lauteilta on hyvä maisema järvelle.
Tuusulanjärvellä luistelu on vain osa viehätystä. Järven vahva historia on ehdottamasti aina läsnä, kun jäällä liikkuu ja täydentää liikuntakokemusta. Tuusulan Kirkko, Gustavelund, Krapi, Onnela, Lottakoto, Taistelukoulu, Diakonissa opisto, Ahola, Tervanokka, Kolmisointupatsas, Vanhankylänniemi, Sarvikallio, siinä osa kohteista, jotka on aina tunnistettettava, kun jäällä käy lenkillä. Osa maisemasta on ikuistettu maamme kansallisaarteisiin lukeutuviin tauluhin, eipä liikuntaympäristöltä voi enempää toivoa.
Pohjoispäässä Kaupunki kohoaa yhä korkeammalle

Halosenniemi, siellä asui silmää Järven kaudeudelle jo yli sata vuotta sitten

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti