lauantai 4. helmikuuta 2017

Kuusijärvi: Ulkoilua moneen makuun

Tänään Luonnon päivänä (4.2.2017) oli kohteena Kuusijärvi ja tavoitteena kävellä ns. Kuusijärven Kymppi. Parkkipaikka, kuten usein, oli lähes täysi, varmasti osallistujia moniin teemapäivän tapahtumiin. Laitoin Icebug nastrit jalkaan ja lähdin tallaa latupohjaa. Yllätyinkin, että se oli kauttaaltaan lumen peittämä ja pian tulikin ensimmäinen hiihtäjä vastaan. 'Latu on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa' hän sanoi, Niinpä käännyin kannoillani vaihtamaan ajankohtaan nähden oikeisiin liikuntavarusteisiin eli suksiin.

Hiihto-opas Kantonträskilla. Tästä lähtee yhdyslatu Keinukalliolle (n. 5km)
Kuusijärven Kymppi kulkee luonnonpohjilla, mutta oli tampattu jo useamman kerran ja vieläpä isolla latukoneella. Itselläni oli luistelusukset, mutta maastossa oli jo perinteisenkin ladut aivan lumimäärään nähden loistavassa kunnossa. Varsinainen Kymppi kulkee Vanhan Porvoontien Itäpuolella, jonne kulkee n. 1 km pituinen pistolatu. Olisihan sitä pitänyt muistaa reitin luonnollinen lumisuus, aikanaan monena vuotena vuoden viimeiset hiihtolenkit tein juuri tällä Kympillä ja vieläpä Aprillipäivänä, joka oli hieno tavoite. Ei muuta kuin kevyttä hiihtoa vastapäivään, joka on reitin oikea hiihtosuunta. Ensimmäinen etappi on Bisajärvi. Sen pohjoispäässä on isoja kuusia, joten perinteisesti tässä kohtaa on hiukan niukasti lunta, mutta hyvin tuokin kohta oli hiihdettävissä. Pian Vantaan Ladun majan jälkeen kääntyy etelään päin 5 km yhdyslatu Hakunilan Urheilupuistoon. Hyvässä kunnossa näytti olevan tuokin yhdysrata. (5.2. Koehiihdetty Hakunilan Sotungintielle asti ainakin OK)
Kohti Bisajärveä. Mukaa, hyväkuntoista latua perinteissä maastossa ilo hiihtää

Seuraavaksi on n. 3km erityisesti luisteluhiihtäjälle haastavaa kaasuputken linjalla kulkevaa rataa. Haasteen tekee sen, että useassa kohdassa rata on kallellaan, joten siinä on aika vaikea hiihtää luistelutekniikalla. Kantonträskin risteyksessä halusin tutustua myös Keinukalliolle vievän ladun kuntoon. Aivan hiihdettävä oli Vanhan Porvoontien ylitykseen asti. Keinukallion suunnasta tulevat hiihtäjät kertoivat ladun olevan asiallisessa kunnossa aivan Keinukalliolle asti.
Kuusijärven Kymppi on sydämen muotoinen osuus. Lumivarma reitti ja helpohkoa maastoa hiihtää.


Kuusijärven kymppi Viirilän suolla. Silmä lepää.

Yhdysladun jälkeen paluu Kantonträskin risteykseen ja kohti Viirilää. Viirilän suot ovat upeat. Pian alkaakin hyvä nousu Viirilän kentän sivutse aina Palokalliolle asti ja loppu onkin laskua Kuusijärvelle vievälle yhdysyladulle asti. Loppukiri ja kahvit Kahviossa.
Korkeajännitelinja halkoo maastoa, mutta se on avannut Palokalliolta upeat maisemat. Nyt on pystykatajilla tilaa kasvaa ja me saamme ihailla niitä

Kuusijärven maasto yllätti jälleen positiivisesti. Hiihtolatu oli lumimäärän nähden loistokunnossa, niin perinteisen kuin luisteluhiihtoon. Kuusijärvi on kaikkien ulkoilijoiden liikuntapaikka. Paikalla oli hiihtokoulua, fat-bike vuokrausta, savusaunat lämpiämässä ja tietysti Suomen maineikkain avantouimapaikka. Jäälle oli aurattu luistelu-ura. Ladulla tulikin useampi fat-bike pyöräilijä vastaan.

Yksi vaihtoehto hiihdolle on lähteä liikkeelle Keinukalliolta (tai Hakunilasta) ja hiihtää suoraan kaasuputkilinjaa Hakunilaan. Edestakaisin matkaa tulee n. 30 km, mutta korkeuseroa radalla ei ole kuin muutama metri, joten matka sujuu helposti. Erityisesti kannustan hiihtää tuon reitin maaliskuun alussa klo 17 jälkeen auringon laskiessa. Matkan varrella voi hyvällä onnella kuulla kahta huuhkajaa, lehtopöllöä ja helmipöllöä: 12.3.2017 olisi täysikuukin.

Kuusijärven maineikas avantouimapaikka on ahkerassa käytössä
Iltalenkillä Hakunila-Bisa 10.2.2017. Voiko idyllisempää olla: Suomalainen maalaismaisema, valkoinen hanki ja täysikuu

Sieltä lähes täysikuu nousee Sipoon korven yläpuolella (10.2. 2017). Huuhkaja ei vielä huhuillut

1 kommentti: