perjantai 17. helmikuuta 2017

Paloheinä: HIIHTOkeskus

Paloheinä on kaikille hiihdon ystäville tuttuakin tutumpi paikka. Kohtuullisen hyvän luonnonlumipuitteiden lisäksi täällä on hiihdetty erilaisilla keinolumilla jo pitkään. Aikanaan tekojäiltä puhdistetulla ja kuljetetuilla lumilla, mutta viime vuosina tykkilumella. Hiihtokausi Paloheinässä on valtavan pitkä, ensimmäset hiihtäjät ovat radalla joskus jo marraskuussa ja jatkavat kautta huhtikuulle tai jopa toukokuulle asti. Siinä ehtii maasto tulla tutuksi. Paloheinä on tunnettu keinolumiladuistaan, mutta siellä kulkee erinomaiset Haltiavuoren 3 ja 5 km kohtuullisen vaativat maastoradat. Lumitalvina jotain aivan ainutlaatuista on 10 km lenkki Niskalaan ja Vantaanjoen varteen. Radalla on perinteiseen hiihtoon parilatu menosuuntaan, n. 8 m leveä ura luisteluun ja parilatu paluusuuntaan perinteisen hiihtäjille. Hyvällä kelillä rata on täynnä hiihtäjiä, silloin on hieno tunne olla mukana joukon jatkona.
Keinolumilatu kulki ns. 2 km latupohjalla. Haltiavuoren lenkilläkin oli luonnon lunta


Paloheinän lasku oli oikaistu, Nyt sai laskea entistä vaivattomammin stadionille

Tänään (14.2.2017) keskityin hiihtää keinolumiosuutta. Se olikin saanut hiukan uuttaa muotoilua sitten viime käynnin (marraskuu -16). Radan alku stadionilta lähdettäessä itäänpäin pellon reunassa oli nyt valaistu uusin valaisimin. Sen jälkeen käännyttin takaisin metsän puolelle ja pian oltiinkin tuossa Paloheinän kuuluisassa 1. nousussa. Rata oli kulunut niin kuin se usein on Paloheinässä. Luistelu-uran nousuun syntyy ns. hevosenselkä, jossa on vaikea luistella. Nousun jälkeen tulee helpohko osuus, jossa voi antaa suksen luistaa, kunnes tullaan takaisin 1. mäen päälle. Sitten onkin vauhdikas lasku alas hiihtostadionille. Laskua oli oikaistu ja oli selvästi helpompi laskea kuin aikaisemmin.  Kierrokselle tuli pituutta  noin 3.3 km. Ne jotka eivät halua lähteä maastoon vaativammalle osuudelle voivat mukavasti oikaista ja hiihtää omaa reittiä.
Paloheinässä on paljon kauniita luontokohteita. Tämän radan varrella komeat haavat kiinnittivät huomiota

Paloheinä on 'lumivarma' hiihtopaikka. Radat pidetään kunnossa koko pitkän kauden. Siellä on mahdollista säädellä rasittavuutta erilaisilla radoilla. Paloheinän yksi ominaispiirre on, että siellä hiihdetään vauhdikkaasti, ja monesti tuntuu, että näin aktiivihiihtäjänäkin jää jalkoihin. Toinen ominaispiirre on kansainvälisyys. Siellä näkee hiihtäjiä monesta kulttuurista. Silloin osaa arvostaa entistä enemmän hiihtotaitoa ja mitä se tarjoaa harrastajilleen: kuntoa, lihasvoimaa, koordinaatiota, tasapainoa ja punaisia poskia.
Monelle tuttu hiihtorata
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti