maanantai 10. huhtikuuta 2017

Kalajärvi-Petikko: Reitti siipien suojassa

Työmatkan varrella olen kiinnittänyt huomiota Kalajärven uusiin kyltteihin: Kalajärven kuntorata ja Luontopolku. Lisäksi olin saanut vinkkiä, että Petikosta olisi ulkoilureitti Serenaan, joka on Kalajärven lähellä. Nyt oli kokeiltava, mitä Kalajärven opastuksen takaa löytyy (7.4.2017).  Pysäköin Vihdintien (120) varrella olevalle parkkipaikalle. Siellä olikin alueen opastaulu ja viitat kuntoradalle, luontopolulle ja oppaat Petikko/Serenan suuntaan. Sitten menoksi, alku oli hyväkuntoista kuntorataa ja sitten pari seuraavaa kilometriä mukavaa, perinteistä luonnollista kärrypolkua, mikä sitten liittyi sorapitaiseen Serena-Petikko (Keimola) uralle. Reitti on osa Reitti-2000 polkuverkostoa Reitti 2000 . Risteyksessä olikin selkeä opastus niin Serenan, kuin Petikko/Keimolan-suuntaan. Tällä hyväkuntoisella uralla oli helppo  kävellä ja ihailla maisemia. Kävelin aina Petikon maanläjitysaleen eteläreunaan asti, jolloin edestakaisen lenkin pituudeksi tuli 15 km. Jos olisin käynyt aivan Petikon Ulkoilupuiston parkkipaikalla asti, matkaa olisi kertynyt lähes 20 km, kun taas Keimolassa käynti olisi ollut pari kilometriä lyhyempi.
Iltapäivällä lenkillä, Aasiat lento lähdössä pitkälle reitilleen
Olipa upea lenkki. Heti ensi metreistä lähtien tämä tuntui sopivan tämän blogin teemaan täydellisesti. Ensimmäiset kaksi kilometriä olivat luonnonmukaisilla urilla, ohittaenTremanskärrin luonnonsuojelualetta ja nimikkosuota, Kurkijärven ja alueen jyrkkäpiirteisiä kallioita. Oli upeita haapalehtoja, paljon kelopuuta ja vanhaa metsää. Reitti-2000 osuudellakin kuljettiin suon ja mukavan vanhan niityn lävitse. Linnunlaulua kuulee tähän vuoden aikaan jo runsain mitoin ja jäniskin oli liikkeella. Huolimatta runsaista peuran ja kauriin jalanjäljistä, eläimet pysyttelivät turvallisesti piilossa.
Luonnonniityn pajut kukkivat valtoimenaan

Hieno laavupaikka Reitti-2000 osuudella, lähellä Petikon läjitysaluetta

Alkumatkalla reitti kulkee luonnonuralla, jolla on miellyttävä kävellä
Seuraavalla kerralla Keimolaan, nyt suuntasin Petikkoon

Seuraavana päivänä (8.4.2017) kävin vielä erikseen kiertämässä Kurkijärven luontopolun. Se oli hyväkuntoinen, hyvin merkitty, kiertäen alueen kauneimmat luontokohteet. Mukavana yksityiskohtana olivat lukuiset puupenkit, joilla saattoi huilata ja ihailla maisemia. Vajaa 3 km kierros on varmasti sopiva pituinen perheen pienimmillekin.


Kalajärven pysäköintipaikalla on hyväkuntoiset opastukset. Luontopolun opastus on kiitettävä. Kivikko/Petikko kyltit kaipaisivat ehostusta
Trämanskärrin pitkospuut

Kurkijärvi oli vielä jäässä. Näkymä viihtyisältä istumapaikalta
Kalajärven reitistöä voin suositella todella lämpimästi. Paikka nousi aivan ehdottomaksi suosikikseni. Voi valita rauhallisen luontopolkukierroksen tai sitten lenkin voi ottaa fyysisemmin vaihtelevassa ja luonnoltaan monipuolisessa reitistöllä, jolloin vaelluksen pituus on helppo säätää niin kuntoon kuin käytössä olevaan aikaan sopivaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti